Около 44% от българите смятат заплахата от коронавирус е  преувеличена,

...
Около 44% от българите смятат заплахата от коронавирус е  преувеличена,
Коментари Харесай

Галъп: 44% от българите смятат заплахата от коронавирус за преувеличена

Около 44% от българите считат опасността от ковид е  пресилена, до момента в който 28% не са съгласни, а една четвърт от интервюираните от нас остават сред двете отзиви. Това сочат данни от изследване на Асоциация  " Галъп интернешънъл "   " Преувеличена ли е опасността от COVID-19? ", направено в 44 държави между октомври и декември 2023 година

 

За съпоставяне при започване на пандемията 72% от запитаните у нас са склонни да възприемат опасността със подозрение. Този дял последователно намаляваше и през 2022 година доближи към 40 на 100.

Според данните българското общество по-скоро заема умерена позиция, до момента в който прилежащата Румъния има по-крайна позиция като 66% от интервюираните там считат, че опасността от ковид беше пресилена. В Северна Македония единодушието с пресилената опасност доближава 55%.

 

 Снимка 661170

Инфо: Асоциация „ Галъп интернешънъл “

 

Над 45% от хората в международен мащаб са съгласни, че опасността от пандемията с Covid-19 беше пресилена. 

Анкетираните, които не са съгласни с изказванието " Смятам, че опасността от ковид беше пресилена ", са към 33% и още 18%, които не клонят в нито една от двете направления.

 

При в допълнение изследване на световните данни се откриват обилни разлики сред районите по света, както и сред разнообразни страни в самите райони.

 

Въпреки високата записана смъртност от вируса държавите в Източна и Югоизточна Европа са най-склонни да се съгласят, че опасността е пресилена - Босна и Херцеговина - 75%, Косово - 71%, Азербайджан - 68%, Румъния - 66% и Грузия - 65% - са измежду най-убедените.

 

Предишни проучвания сочат също отрицателни усещания за националните държавни управления в тази част на света - с болшинства, които са приели работата на държавното управление по време на пандемията като по-скоро разделяща, а не сплотяваща.

 

Високи са равнищата на единодушие и на изследваните страни в Близкия изток (47%), че опасността от COVID-19 е пресилена. Разпокъсани от войни, общества - Афганистан (62%), Ирак (59%) и Сирия (57%), където има забележителна опасност за живота - се оказват и измежду страните, най-склонни да се съгласяват, че опасността от коронависрус е пресилена.

 

От друга страна страните в Западна Европа, Северна Америка и Латинска Америка са най-склонни да отхвърлят мнението, че опасността от COVID-19 е пресилена.

 

Най-високи са процентите на противоречие, че пандемията от COVID-19 е пресилена, в Испания - 61%, Мексико - 57%, Обединеното кралство - 49%, Германия - 48%, Съединени американски щати - 47%, Канада - 47% и Португалия - 46%. Всички тези страни с огромно население имаха доста жертви и сериозен брой доказани случаи. При толкоз доста хора, изложени на опустошителните въздействия на COVID-19, не е изненада, че е по-малко евентуално да се има вяра, че опасността е пресилена.

 

 Снимка 661169

Инфо: Асоциация „ Галъп интернешънъл “

 

Въпреки това предишни проучвания демонстрират, че страните в Европа са претърпели забележителен спад в това да одобряват имунизациите като значими след пандемията.

 

В изследваните африкански страни се следи огромна разлика в резултатите - в Кения единодушието с преувеличаване на опасността от ковид доближава до 59%, до момента в който в Нгиерия едвам 32% от анкетиртаните са съгласни с изказванието. 

 

Предишни изследвания показват, че страните в Африка са се оказали сериозна цел на дезинформационни акции по отношение на пандемията от COVID-19. През 2022 година трима от десетима (28%) души в седем изследвани африкански страни (включително Кения и Нигерия) имат вяра в слуховете, че пандемията е планувано от външни сили събитие и това евентуално повлиява и на склонността опасността от вируса да се одобри като пресилена.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР